ИНФО

1.ЗДРАВСТВЕНИ ПРОПИСИ И ЗАШТИТА

Патникот е должен да се информира кај надлежната здравствена институција и да ги почитува здравствените прописи за патување во одредена земја (потреба од вакцина или здравствен документ). Во случај на болест или незгода во текот на користењето на аранжманот, трошоците за лечење или евентуални лекарски интервенции ги плаќа патникот. Поради тоа препорачуваме, пред патувањето да се направи полиса за Патничко осигурување преку Осигурителна команија, која може да се уплати во агенцијата.

2.БАГАЖ И ПРАВИЛА

  • Се дозволува најмногу 2 ком. багаж (куфери, торби и пакети 70x80x20 cm со вкупно максимум 30 кг) по патник за превоз. На деца и бебиња им е дозволено да носат 1 парче багаж со вкупно 15 килограми.
    • За превоз на предмети како што се велосипеди, спортска опрема, скии и музички инструменти, е строго забрането. Забрането е и да се пренесуваат наркотици, експлозиви и други опасни објекти.
    •Хафет Турс го задржува правото да го одбие багажот што го надминува тежината, димензиите како што е наведено.
    • Надоместоците за багажот може да варират во зависност од услугата и треба да проверите со Хафет Турс за сите детали.

3.АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ

Кога се патува од една земја во ЕУ на друго, може да се земе тутун и алкохолни производи со вас за лична употреба, но не за препродажба.
Според законите на ЕУ, вие не треба да докажете дека стоката е за лична употреба, ако се носат во помали количини од:
• 60 цигари
•  250г тутун
• 1 литар вино
Овие правила не важат за патници под 17 години, на кои не им е дозволено да носат алкохол или цигари во сите износи.

4.ПАРИЧНИ СРЕДСТВА

Ако сакате да патувате помеѓу земјите на ЕУ со 10 000 евра или повеќе во готово или еквивалент во друга валута, мора да се провери со царинските органи во земјите што заминувате и дали треба да се пријават.
Ако планирате да влезете или излезете од ЕУ со 10 000 евра или повеќе во кеш (или нејзиниот еквивалент во други валути) мора да го пријавувате на царинските органи.

5.БАРАЊА ЗА ПАСОШ / ВИЗА

Ако сте државјанин на земја што не е членка на ЕУ и сакате да ја посетите или да патувате во рамките на ЕУ, ви треба пасош:
• Со важност најмалку 3 месеци по датумот што имате намера да ја напуштате земјата на ЕУ по посетата.
• која е издадена во рамките на последните 10 години(биометриски).
Граничните службеници во земјите на ЕУ може да побараат други документи како што се писмо за покана, доказ за сместување, враќање или повратен билет.
Постојат голем број на земји на чии државјани не им треба виза за посета на ЕУ за три месеци или помалку. Македонија спаѓа во оваа група.

6.НЕСРЕЌИ ,КОМПЕНЗАЦИЈА И ПОМОШ

Ако сте повредени во автобуска несреќа во текот на возењето (повеќе од 250 км), клиентот ќе има право на надомест покриени од полисата. Во случај на смрт, надомест може да се бара од страна на вашите зависни.
Каде што е потребно, превозникот исто така ќе обезбеди помош: прва помош, храна, облека, транспорт и сместување.

7.БЕЗБЕДНОСТА ВО АВТОБУС

Автобусот е еден од најбезбедните начини за транспорт. Ние ја превземаме безбедноста на нашите клиенти сериозно.
Нашиот возен парк е во одлична работна состојба и ние се осигураме дека само врвни квалификувани возачи се дозволени зад воланот.

8.ПРОМЕНИ НА РАСПОРЕД / НЕНАВРЕМЕНОСТ / ОТКАЗИ

  • Времето на поаѓање и пристигнување треба да се читаат во локално време. Хафет Турс не прифаќа одговорност за какви било одложувања на патување и / или загуби настанати од страна на патникот. Хафет Турс и / или странски претставници имаат право во секое време за промена на распоредот. Патниците морат навреме да се информират за промени во распоредот , 48 часа пред поаѓање. Хафет Турс нема одговорност ако патникот одбил да обезбеди информации за контакт пред резервацијата или ако информациите за контактот не биле точни.